måndag 23 mars 2009

CO2-neutral?

Den 15:e mars 2009 bestämmer sig det islamiska öriket Maldiverna (huvudstad Malé) att de ska bli världens första koldioxidneutrala land, ett världsrekord i sig. 155 vindturbiner, solpaneler som täcker en halv kvadratkilometer och en biomassaanläggning som drivs med kokosnötsskal. Maldivernas president vill slå världsrekord genom att göra landet koldioxidneutralt till 2020.Beskedet kommer bara några dagar efter att forskare varnat för att höjda vattennivåer till följd av klimatförändringar kan sluka Madiverna före århundradets slut, skriver The Guardian.Presidenten, Mohamed Nasheed, har tagit hjälp av de brittiska klimatexperterna Chris Goodall och Mark Lynas för att utveckla en klimatplan som helt utesluter fossila bränslen om tio år. Presidenten kommer även att uppmana andra hotade ögrupper att ta efter. (Källa: http://www.minplanet.se/)

Återstår att se om någon tar efter? Men detta är ju ett gigantiskt steg, även för att örike som Maldiverna. Jag är mäkta imponerad, blir intressant att se hur utveckligen kommer att te sig i öriket? Lyckas man finns det mycket pengar att tjäna för öriket, att lyckas bygga upp ett samhälle som är CO2 neutralt innebär STORA möjligheter för statskassan.

Några dagar går (vi är fortfarande inne i förra veckan) och nästa smash är i luften. Det är Danmarks huvudstad Köpenhamn som har ambitiösa planer (inget är klart än, se nedan). Enligt Nytt Från Öresund (NFÖ) ska Köpenhamn blir koldioxidneutralt till 2025.

Köpenhamns sju borgmästare är överens om en ambitiös plan som ska göra Köpenhamn till världens första klimatneutrala huvudstad. Men först krävs uppbackning från såväl folketinget som näringslivet och köpenhamnarna själva.

Den ambitiösa klimatplanen omfattar en lång rad punkter inom allt från gröna transporter till energirenovering av byggnader och omläggningar av energiförsörjningen. Genom att bland annat ställa om en stor del av fjärrvärmeproduktionen från kol till biomassa och sexdubbla uttaget av bergsvärme ska stadens koldioxidutsläpp redan om sex år ha reducerats med 20 procent. År 2025 ska staden bli helt koldioxidneutral, skriver Berlingske Tidende.
Trots de högt ställda målen framhåller överborgmästare Ritt Bjerregaard (Socialdemokraterne)

att de ska kunna nås utan skattehöjningar, då många av investeringarna kan betala sig själva genom energibesparingar.

Till sommaren kommer planen att ventileras på en större offentlig hearing så att den ska kunna godtas av Borgerrepræsentationen i god tid innan FN:s klimatkonferens i Köpenhamn i december. Innan dess måste vissa kontroversiella frågor lösas, exempelvis om bilismen i staden ska begränsas ännu mer genom fler slopade parkeringsplatser. (Källa: NFÖ)

Energibesparingar läser vi, jo där finns mycket att "ekonomi" att hämta. Nu är ju länkarna inte från de tyngsta källorna i världen, men vi kommer säkerligen komma tillbaka till detta senare. Jag ska själv reflektera lite över hetsen kring CO2 utsläpp.

Förhoppningen är att jag ska kunna ge er lite bilder allt eftersom, bloggen blir aningens mer levande då. Den slutsats man kan dra efter att ha läst ovanstående är ju att det FAKTISKT går att ta bra beslut, det går att skapa förändringar!

3 kommentarer:

  1. Testar bara för att se om det fungerar att kommentera nu!

    SvaraRadera
  2. Linda testar också, då kommentarsfälten och det ser likadant som när det inte fungerade...

    Men ville ju bara skriva att jag ju gått med i WWF, och att det väl alltid är något?? :o)

    SvaraRadera
  3. Nu vet vi att det fungerar att kommentera om man känner för detta.

    Linda: Ja det är ju en bra början :) WWF är säkerligen väldigt tacksamma för att du bidrar till deras verksamhet :o)

    SvaraRadera